(ilektronikon tsigaron)“Ατμίζουν” απά την αγωνία τους 2000 ιδιοκτήτες που ασχολούνται με το εμπόριο του ηλεκτρονικού τσιγάρου καθώς έρχεται η ΑΑΔΕ να ταράξει τα νερά και να τους βγάλει στην παρανομία.
Με εγκύκλιο της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διατηρεί τη νομιμότητα μόνο στα TPD προϊόντα, δηλαδή τα νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης (μόνο τα νικοτινούχα)
και τις νικοτινούχες βάσεις ιδιοκατασκευής (booster).
Νόμιμο είναι το κατάστημα που διαθέτει μόνο αυτά τα προϊόντα και τίποτα άλλο.
‘Ηδη, ο ΣΕΕΗΤ ανέθεσε σε ομάδα νομικών να προετοιμάσει μία σειρά από νομικές ενέργειες προάσπισης των συμφερόντων του Συνδέσμου.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η επιστροφή του κόστους κτήσης, του ΦΠΑ και του φόρου για όλα τα νόμιμα προϊόντα που έχουν τα καταστήματα και οι εισαγωγείς.
Επίσης, προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της Εγκυκλίου, ενώ ετοιμάζουν διάβημα προς την Κομισιόν για την άνιση μεταχείριση
και για τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας που προκύπτουν από αυτή την Εγκύκλιο.
Μάλιστα, η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών, ετοιμάζει και αυτή εξώδικο προς τον Υπουργό Υγείας για την υποχρεωτική επιστροφή στην εξάρτηση της νικοτίνης λόγω της απαγόρευσης.
Τέλος, διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 4/10 και στο Υπουργείο Υγείας με αίτημα την ανάκληση της διάτρητης Εγκυκλίου.
Μάλιστα, η ΑΑΔΕ θέτει θέμα απώλειας δημοσίων εσόδων, τα οποία για το 2017 από το Φόρο Κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ήταν περίπου 5 εκατ. Ευρώ.(ilektronikon tsigaron)
καθώς και τις πρώτες ύλες ιδιοκατασκευής υγρών αναπλήρωσης, δηλαδή αρώματα, γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, απιονισμένο νερό, όμως
επιτρέπεται στα φαρμακεία, και στα παντοπωλεία, που επίσης διατίθενται.
“Πρόκειται για μία κατάφορα δυσμενή «άνιση μεταχείριση» εις βάρος του κλάδου που παραβιάζει κάθε αρχή ανταγωνισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,
υποστηρίζει ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ – ΣΕΕΗΤ.
Συν τοις άλλοις, υποστηρίζει, ενέχει κινδύνους διότι το άρωμα που θα βρει ο ατμιστής για κέικ είναι ακατάλληλο για άτμιση, καθώς δεν προορίζεται για εισπνοή αλλά για βρώση.
Άρα η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αντί να την προστατεύει..
Η παρανομία έναντι της Εγκυκλίου συνεπάγεται, από δέσμευση των προϊόντων του καταστήματος μέχρι και πρόστιμο από τις ελεγκτικές Αρχές.
“Με το πρόσχημα της απώλειας δημοσίων εσόδων, αναφέρει η πηγή μας, το Κράτος δύναται να σύρει ακόμα και σε δικαστήρια τους καταστηματάρχες
επειδή πωλούν προϊόντα που εν τέλει οι ατμιστές αναμιγνύουν σπίτι τους για να φτιάξουν υγρά αναπλήρωσης.”(ilektronikon tsigaron)
‘Οπως ο ίδιος δηλώνει, υπάρχει μία μερίδα ατμιστών οι οποίοι έχουν απεξαρτηθεί από τη νικοτίνη και ατμίζουν από τη δύναμη της συνήθειας,
ακριβώς γιατί και αυτή είναι ισχυρή. Όλοι αυτοί, με την απαγόρευση της πώλησης
ΜΗ νικοτινούχων προϊόντων, υποχρεούνται να επιστρέψουν στη νικοτίνη και την εξάρτηση από αυτή.
Το Υπουργείο Υγείας άρα, αντί να επιβραβεύσει την απεξάρτηση, ουσιαστικά την αναγεννά και την ενδυναμώνει.ilektronikon tsigaron
Η Κομισιόν, μετά από 3 χρόνια διαβουλεύσεων σε τεχνικές επιτροπές και με ψήφο στο Ευρωκοινοβούλιο, αποφάσισε ότι αναφορικά με το άτμισμα,
υπάρχει επικινδυνότητα μόνο στα νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης για το χρήστη, αφήνοντας τα μη νικοτινούχα εκτός ευρωπαϊκής οδηγίας.
Άρα, συνεχίζει ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Υγείας είναι τραγικά άστοχοι, δεν βασίζονται πουθενά και έρχονται
σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα και την ουσία της Οδηγίας που ενσωματώθηκε στην Εθνική νομοθεσία με το νόμο 4419/2016 και ισχύει.
Παράλληλα, ο ΣΕΕΗΤ είχε υποβάλει υπόμνημα ήδη από το φθινόπωρο του 2016 (πριν εφαρμοστεί ο φόρος)
εξηγώντας ότι θα πρέπει να υπάρχει αναλογική φορολόγηση στα υγρά αναπλήρωσης:
όσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση νικοτίνης, τόσο περισσότερος ο φόρος. Το 80% του φόρου αφορά τις νικοτινούχες βάσεις ιδιοκατασκευής που αγοράζουν οι ατμιστές.
και γλυκερίνη και αφετέρου, επειδή οι ατμιστές θα αναζητήσουν λύση από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου.ilektronikon tsigaron
Σήμερα, στο άτμισμα λειτουργούν 2.000 επιχειρήσεις, παραγωγών, χονδρεμπόρων και καταστημάτων λιανικής με περισσότερους από 10.000 εργαζομένους.
Το 90% των προϊόντων των καταστημάτων πλέον τίθεται σε απαγόρευση και τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να βάλουν λουκέτο.
Όλος αυτός ο τζίρος, αναμένεται ότι θα εξαχθεί στα ιντερνετικά καταστήματα της Ευρώπης, τα οποία δεν δεσμεύονται από καμία Εγκύκλιο
για να πουλήσουν στον Έλληνα καταναλωτή.